Hefazat-e-Islam – en mardröm för drömmen om ett sekulärt Bangladesh


প্রকাশিত:
১৪ এপ্রিল ২০২১ ১৩:৫৯

আপডেট:
৫ জুলাই ২০২২ ০৩:৪৫

ফাইল ফটো

Bangladesh är femtio år gammalt. Fjortiosju av de femtio åren har plågats av flera kriser. Landets politiska instabilitet började 1975 med mordet på Bangladeshs ikoniska Awami League-ledare Sheikh Mujibur Rahman och hans familj. Man har varit tvungna att kämpa i två decennier för att ta bort den militära diktaturen.

En annan militärregering har kommit att störta en militärregering. Återigen har det politiska partiet som bildats av den militära härskaren upprättats. Awami League har nu varit vid makten i mer än ett decennium. Den förlust som har tillfogats landet genom politisk köp och försäljning är ökningen av extremister i Hefazat-e-Islam. För bara några år sedan hördes inte deras namn.

Awami League har varit ute av makt i 21 år och propagandan mot dem kom att sälja landet till Indien och göra det till en hinduisk stat eftersom en av principerna i Awami League-konstitutionen var sekularism. Med deltagande av Jamaat i den militära partier uppstod en utbredd religion och pro-pakistansk rörelse över hela landet. För att försvaga den nationalist och Jamat makten samarbetade Awami League med den nya islamiska organisationen Hefazat-e-Islam genom att ge dem statliga fördelar, och lyckades använda dem som en sköld. För närvarande har islam blivit starkt och spridit sig alarmerande i den här hefazotiska vårdnaden.

De främjer sharia-politiken på olika sätt: De förstör statyer, attackerar hindu-byer och vandaliserar deras templar, och hotar kvinnor. De har gjort att kvinnans slöja är en verklighet socialt. Det är stor skillnad mellan Bangladesh för tjugo år sedan och dagens Bangladesh.

Kvinnornas situation har försämrats drastiskt. Gruppen sprider kommunala spänningar via sociala medier och YouTube-kanaler. Bangladesh förklaras som ett ”Hafazoti Bangladesh”. En mardröm för sekulärt älskande människor i Bangladesh och även för Awami League regimen.বিষয়: Sheikh Taslima Moon


আপনার মূল্যবান মতামত দিন:


এই বিভাগের জনপ্রিয় খবর
Top