Nytt hopp bland de fattiga kvinnliga arbetare från Bangladesh


প্রকাশিত:
১৭ মার্চ ২০২১ ১৫:০২

আপডেট:
৩০ মার্চ ২০২১ ১৮:৫০

Kafala-systemet var slaveri i den moderna eran. Förändring av kafala väcker nytt hopp bland de fattiga kvinnliga arbetare från Bangladesh.
Bangladeshiska kvinnliga arbetare är glada över att arbetsgivare inte behöver tillstånd att byta jobb i Saudiarabien
I söndags reformerades arbetslagarna i Saudiarabien för att anställa utländska arbetare. Saudiarabien har förändrat det diskuterade kafalasystemet. Kafalasystemet är att anställa utländska arbetare under en person. Enligt de nya reglerna kommer utländska arbetstagare som är bosatta i landet nu att kunna byta jobb utan tillstånd från sin arbetsgivare. Nyheter, Al JazeeraG News rapporterade att kvinnliga arbetare i Bangladesh är glada i detta land. Anledningen är att kvinnliga arbetstagare i Bangladesh var mer benägna att utsättas för psykiskt och fysiskt övergrepp för att arbeta under samma arbetsgivare.
Under 2019 publicerade BBC en rapport om bangladeshiska kvinnliga arbetare som arbetar i Saudiarabien. Det sägs att bangladeshiska kvinnliga arbetare som åkte till Saudiarabien som hushållsarbetare är mer benägna att återvända till landet. Enligt en studie utförd av den icke-statliga organisationen BRAC har cirka 900 hushållsarbetare från Bangladesh återvänt till Saudiarabien i år på anklagelser om olika former av tortyr, inklusive våldtäkt. Byrån tillade att antalet kvinnliga arbetare som anländer till landet också har ökat på senare tid. Detta sägs vara den mest oroande frågan.
De återvända kvinnliga arbetarna hävdar att de har torterats på olika sätt inklusive våldtäkt. Regeringstjänstemän sa också till BBC att det fanns viss sanning i anklagelserna. BRAC säger att det inte finns någon rättvisa för Bangladeshiska kvinnor i Saudiarabien som dör av tortyr och våltäkt.
Bangladeshiska kvinnor är nöjda med förändringen i kafala-systemet för från och med nu kommer de inte att spendera mer tid i fångenskap. Om ägaren inte gillar kan du arbeta självständigt var de vill. Om en sponsor eller arbetsgivare sponsrar en utländsk arbetare enligt de tidigare kafalareglerna kunde den arbetaren åka till Saudiarabien. Efter att ha flyttat till landet var hon tvungen att arbeta under den arbetsgivaren. Al Jazeera rapporterade på måndagen att Saudiarabiens ministerium för mänskliga resurser och social välfärd i november förra året tillkännagav planer på att reformera arbetslagarna. Vid den tiden, sägs det, skulle kafala-systemet förändras. Som ett resultat av den nya arbetslagen förra söndagen kommer utländska arbetare som är bosatta i Saudiarabien att kunna byta jobb utan tillstånd från sin arbetsgivare. Dessutom har utländska arbetstagare fått friheten att lämna Saudiarabien utan tillstånd från sin arbetsgivare.
Mänskliga rättighetsgrupper säger att förändringar av kafala-systemet i den nya arbetslagen direkt kommer att gynna utländska arbetstagare som är anställda i Saudiarabiens infrastruktur och inhemska sektorer. Eftersom det finns allvarliga anklagelser mot arbetsgivarna som att tvinga arbetarna i dessa sektorer att arbeta, betala mindre löner, tortera dem fysiskt och mentalt, tvinga dem att arbeta övertid. Till följd av lagreformen förväntas dessa incidenter komma ner eftersom arbetstagare har möjlighet att byta jobb.
Den saudiska regeringen säger att de vill förbättra arbetsmiljön och förbättra effektiviteten genom de nya reglerna. Saudiarabien är en av de största exportörerna av Bangladesh arbetskraft i Mellanöstern.
Med hänvisning till Saudiarabiens regering rapporterade Gulf News igår att utländska arbetare inte behöver betala extra för att byta arbetsplats. I detta fall måste den fasta avgiften enligt det första avtalet betalas. Som ett resultat kommer arbetstagarens visum inte att ändras. Villkoren för vilka en anställd kan dra nytta av en arbetsöverföring utan tillstånd från arbetsgivaren är, om arbetsgivaren inte utfärdar ett arbetsavtal även efter tre månaders avresa till Saudiarabien, om arbetstagaren inte får lön under tre på varandra följande månader , resor, fängelse, om arbetsgivaren är frånvarande på grund av dödsfallet eller av någon annan anledning kan arbetarna lämna Saudiarabien utan tillstånd från arbetsgivaren efter vistelsen i Saudiarabien under iqama eller arbetsvisum, om den utländska arbetaren klagar över arbetsgivarens oärlighet och om han inte är inblandad i denna orättvisa, hon iallafall kommer att ha möjlighet att byta arbetsplats. Man talar också om fler möjligheter för arbetarna.

 বিষয়: SheikhTaslima Moon


আপনার মূল্যবান মতামত দিন:


এই বিভাগের জনপ্রিয় খবর
Top