Myanmars militärkupp, Rohingya-repatriering fruktar osäkerhet


প্রকাশিত:
২০ মার্চ ২০২১ ২৩:০৮

আপডেট:
১৯ এপ্রিল ২০২১ ০৩:৩০

Man hoppades att det efter det allmänna valet i Myanmar skulle bli positiva framsteg i frågan om repatriering med landet, men framstegen i repatriationsförhandlingarna har varit osäkra på grund av militärkuppet.

Rohingyasna som flydde till Bangladesh är i panik över detta, och rohingyas återkomst fick en mer komplex form.

Rohingya är en förtryckt nation i världen, där etnisk folkmord mot Rohingya inte är en ny fråga - den planerade attacken mot Rohingya av den burmesiska armén går tillbaka till 1960-talet. Nyligen, som ett resultat av en ny attack den 25 augusti 2016, har cirka 700 000 till 800 000 Rohingya-flyktingar tvingats fly till Bangladesh i rädsla.

Human Rights Watch har kunnat analysera sofistikerade satellitdata för att bevisa att cirka 300 Rohingya-byar i Rakhine på bara två månader har tänts; Vilket skulle ha varit ett lysande exempel på dagens minoritetsaggression och folkmord.

Hundratals barn och kvinnor från Rohingya har drunknat i floden Naf när de försökte ta tillflykt i Bangladesh, och i Burma ensamt har cirka 10 000 Rohingya dött - en liten siffra, antalet kan vara ännu högre. Rohingya-befolkningen i Myanmars buddhistiska majoritet Rakhine-stat har inte bara förföljts av den burmesiska militären för att vara etniskt muslim, utan har också utsatts för folkmord, våldtäkt, tortyr och attacker från en del av det buddhistiska samhället.

Dessa fenomen är inte resultatet av en enskild individ eller en enda process utan involverar hundratals år av historia, etniska konflikter, koloniala influenser, socioekonomiska och religiösa värderingar.

Att återställa staten och mänsklig värdighet till Rohingya är en mycket komplex och svår process. Precis som problemet inte uppstod på en dag är dess lösning inte möjligt på en dag. Det är inte rätt att förvänta sig att det brutala förtrycket och orättvisorna som tillförs Rohingya snart kommer att ställas inför rätta.

I denna situation måste alla medvetna stater i världen, FN, de berörda mänskliga rättighetsorganisationerna och myndigheterna gå samman och gå vidare i denna kris med ett planerat långsiktigt och kortsiktigt mål.

Att hantera Rohingya-krisen är inte bara möjligt för Bangladesh; I det här fallet måste vi arbeta tillsammans för att garantera minoriteternas säkerhet på global och samtyckebasis!
আপনার মূল্যবান মতামত দিন:


এই বিভাগের জনপ্রিয় খবর
Top